Blankpussede lakksko og sekkeløp

“Kom, mai, du skjønne, milde!” Vi har tatt bjørkeriset inn og pryder den blomstrende kvistbuketten med det norske flagget til ære for grunnlovsdagen den 17. mai. For pollenallergikere kan denne overentusiastiske holdningen om å invitere naturen inn i stuen gi noen voldsomme utslag på tårekanaler, mens nostalgi og gratulasjoner preger feiringen for andre lettrørte sjeler.  Vi spiser oss mette på pølser og is i øs pøs regnvær i den intime atmosfæren under oppslåtte paraplyer. Trommende regndråper blir akkompagnert av jublende hurrarop og korpsmusikk. Og vi deltar i 17.maileker med nasjonaldrakten uanstendig trukket opp til knærne for å unngå søledammer og gjørmebad på gresslettene.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 070Foto: Karine Noël Moland Wahl

 

Når klirringen fra champagneglassene ebber ut og det er på tide å løsne litt på slipsknuten kan det være på sin plass å aktivisere reisverket med sin overfylte vom. For hvem har sagt at 17.maileker kun er for de minste? Med litt tilrettelegging og noen kreative idéer er det duket for å fortsette bevegelsesfesten ut i de sene nattetimer.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 074Foto: Karine Noël Moland Wahl

 

Nettet florerer av treningstips og aktivitetsbanker. Gamle slagere i ny forpakning markedsføres av hjertens lyst. Og i forbindelse med grunnlovsmarkeringen slenger idrettsgleden seg på med en ny vri på trenden.

Sushi har blitt en populær rett her til lands, så for å skille seg ut fra mengden av restauranter har det begynt å dukke opp fusjonsmenyer. Sushi flamberes og serveres ikke lenger kun rått. Og supper som vanligvis presenteres varme serveres som Gazpacho – kald.

Så istedenfor å foreslå pushups innpakket i neonrosa ønsker vi å servere dere en fusjon av 17.maileker!

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 090Foto: Karine Noël Moland Wahl

 

“First things first!” Man kan med fordel kaste stakken og bytte ut blankpussede lakksko til fordel for joggesko slik at pentøyet forholdes intakt og ingen uønskede overraskelser dukker opp 16. mai, i forkant av neste års feiring!

Rådslå med alle deltakerne før lekene starter og kom til en enighet om aktivitutførelse og regler. Et forslag for oppsett av øvelser kan være å skrive ned alle 17. mai lekene dere kjenner til på individuelle lapper, brette de sammen og ha de i en bøtte. Bestemmelsen av hvilke aktiviteter som skal utøves gjøres ved at to lapper trekkes fra bøtten og fusjoneres til én øvelse. Når øvelsene er bestemt må postene rigges.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 111Trillebårløp kombinert med å nikke ballen med seg over den oppsatte banen

 

Idrettsgledesprederne prøvde seg på en blekksprutstafett. Ett senter som kombinert startpunkt og vekslingspunkt for “stafettpinnen”.

To utøvere per lag gir alle mulighet til å være mye i aktivitet og fjerner faren for å ende opp med passive deltakere.

Eksempel på hvordan en blekksprutstafett utføres: Utøver nr 1 starter i senter, utfører øvelse nr 1 og veksler tilbake i senter. Utøver nr 2 overtar stafettpinnen i senter og utfører øvelse nr 2 og veksler tilbake i senter.

I hvilken rekkefølge postene utføres er valgfritt. Målet er å være første lag hvor alle deltakerne har gjennomført samtlige poster.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 115Trillebårløp kombinert med å nikke ballen med seg over den oppsatte banen

 

Fordelen med fusjonsaktiviteter er at det ikke kreves spisskunnskap og en gruppe med store splittelser i prestasjonsnivå blir mer homogen. Slik kan fellesskapsfølelsen styrkes og prestasjonsjaget nedtones. På den måten sikrer vi at alle inkluderes og får ta del i idrettsgleden.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 133I fullt firsprang etter veksling, på vei mot en ny post

 

Denne formen for bevegelse setter et større krav til at hver og en tar i bruk de gode egenskapene en besitter. Gode kommunikasjon og samarbeidsevner testes i et trillebårløp. Og evnen til å skape en god lagånd gjennom hele løpet er et viktig bidrag fra alle deltakerne.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 139Potetløp kombinert med å slå spiker i planke

 

Evnen til å konsentrere seg under stress er nødvendig når man skal spikre spiker i en planke. At adrenalinrushet ikke overtar styringen vil være vel så viktig som rå muskelkraft og den potensielle utførelsen av å slå en spiker helt inn i planken på bare ett slag.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 103Baklengs potetløp

 

God koordinasjon, balanse, konsentrasjon og evne til å multitaske settes på prøve når en kombinerer baklengsløp og potetløp i en og samme aktivitet.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 134Ballkast med innlagt strafferunde

 

Den tradisjonelle “kaste ball i bøtte” utfordrer forsåvidt evnen til å håndtere ball og kan være en aktivitet som skiller seg ut med tanke på prestasjonnivå. Men dersom alle deltakerne med ulike spesialfelt er fordelt utover gruppene vil skaper det en heterogenitet innad i gruppen. Den innlagt strafferunden vil også være med på å samle resultatene.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 143Strafferunde

 

Eksempel på strafferunde:

Et tau med separate tråder henges fast i solid feste bak posten. Deltakerne må bøye seg under, komme opp mellom trådene og tre over den høyre tråden. Deretter gjenta prosedyren med å bøye seg under, komme opp mellom trådene og skride over den venstre tråden.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 147Strafferunde

 

Dersom en misser på begge kastene blir det to strafferunder osv. Da hjelper det ikke å ha god ballteknikk, her er det smidighet som gjelder for en god effektiv utførelse av strafferunden.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 158Sekkeløp med sikk-sakk-kjøring

 

Ingen 17.mai uten sekkeløp. For voksenversjonen kan sekkeløp i motbakke med sikk-sakk-hinder økte konkurranseånden.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 159Sekkeløp med sikk-sakk-kjøring

 

 

Både smidighet og spenst utfordres i denne øvelsen, men det aller beste var at det var utrolig morsomt å få gjøre noe de færreste hadde gjort siden de var barn. Latteren satt løst og denne aktiviteten var definitivt fremdeles en slager.

OBS! Avfallsposer av god kvalitet anbefales da sterk slitasje bør påberegnes!

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 177Sekke-ball.

 

Dersom vennskapet fremdeles består etter en intens blekksprutstafett kan det virkelig anbefales å stille opp til en vennskapelig kamp i fusjonsgrenen sekke-ball. En herlig kombinasjon av to vidt forskjellige aktiviteter!

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 178Sekke-ball.

Under denne matchen vil smilebåndet garanter overvinne konkurranseånden. Istedenfor blir det duket for idrettsglede og fellesskapsånd.

 

Praksisøkt 17.mai leker NIH 190Foto: Karine Noël Moland Wahl

 

Riktig god feiring av grunnlovsdagen den 17. mai. Mellom barnetog og hurrarop, is og pølser, venner og familie håper vi feiringen legger det perfekte grunnlaget for en leken tilnærming til aktivitet og bevegelse.

Gratulerer så masse på forhånd! Hipp, hipp, hipp, hipp – hipp hurra!

Finn den, nyt den, spre den – idrettsgleden!

Skrevet av Karine Noël Moland Wahl