Ferden over eventyrlandet – Del 2

Over høye tinder og djupe daler farer ferden og jakten på naturperler over det norske land videre. Vill natur, mektig vær, frodig fjordlandskap og sylskarpe tinder er oppskriften for et av Norges mest spennende fylker, Møre og Romsdal.

Romsdal

Dag 4. Trollkyrkja

Tunge bein og regnfullt vær gav en tung inngang for nye eventyr, en transportetappe fra turistsentrumene ved Geiranger og TrolDSC_0056~2lstigen inn i Møre og Romsdal på jakt etter overnatting endte på en nedlagt og gjengrodd fotballbane nord for Molde. Over skyene var det klart at spektakulære tinder stod klare for å ta pusten fra de forbipasserende, heldigvis kan kystfylket by på så mangt. Etter en morgentur over atlanterhavsvegen gikk kursen mot en veldig bortgjemt perle. Ved en liten sølete parkeringsplass midt ute på jordet langs riksvei 64 mellom Eide og Molde er du ved porten til trollenes hjem. Smell på vandreskoa og sleng sekken på ryggen, over åkeren, inn i skogen og opp åsen venter enSnapchat-4211976025207116383~2 overraskelse. Turen fra riksveien og opp til målet byr på omlag tre til fire kilometer vandring og 400 høydemetre som skal bestiges. Trolldalen fører deg opp til roten av Trolltindan og du finner grottelandskapet Trollkyrkja. Tre grotter som har blitt gravd ut av vann som fosser ned fjellsidene kan fritt utforskes. Den lengste grotta er 70 meter lang og kan vise frem et spektakulært vannfall i enden, hodelykt er et krav og du må ikke være redd for å bli våt og kald opp til livet. Du er igjen tett på naturen, vannets trykk pisker i ansiktet og buldret fra fossen trykker gjennom grottegangene. Den Snapchat--5032993076139741485~2største grotta benytter du stige for å slippe deg ned i, på en godværsdag skinner sola ned på grotteveggende og lager et spektakulært fargespill med en foss som bakgrunn, men selv på en ruskete dag som dagen turen ble gjennomført på er naturformasjonene nok til å ta pusten fra en. Det skal eksistere en siste grotte i dalen, en mindre og trangere grotte hvor en kan krype frem, utfordringen er å finne inngangen, undertegnede idrettsgledespredere søker råd hvor denne kan finnes. Ferden til Trollkyrkja er lett å gjennomføre, likevel kan du finne deg alene i naturen da store turistattraksjoner i omegn likevel er mer kjent og trekker folk og fe. En vakker perle som kan anbefales. Dag fire ble avsluttet på en avsidesliggende campingplass rett øst for Åndalsnes, utpå kvelden slo endelig værmeldingen til og en kunne skue turens hovedmål i solnedgangen.

Dag 5. Romsdalsegga

Romsdal2

For vestlendinger er nok dagens tur mer beryktet og normal, for to østlendinger fra jordbruksbygder med skau, koller og åkre har DSC_0092~2jotunheimens tinder vært et mer naturlig mål og kombinasjonen mellom fjord, hav og fjell er ikke hverdagskost. Med start i vakre Åndalsnes by i stekende solskinn smalt stigningen i ansiktet fra første meter. Vandringen mot den beryktede Romsdalsegga starter i skogslandskap og er bratt. Ved 500 høydemeter kommer turens første opplevelse, halveis opp til toppen har utsiktspunktet rampestreken blitt konstruert, her kan du tusle ti meter ut i løse luften og skue utover fjord og fjell. Noe luftig for Totentrollet som ikke er alt for begeistret for høyder. Dette er et perfekt mål for den som ikke ønsker alt for lang tur eller har dårlig tid, likevel anbefales det å ta Snapchat--387160948503505392ferden videre. Opplevelsene kommer herfra på løpende bånd, ved 700moh passerer du tregrensa og kan nyte utsikten konstant, ved 900moh når du første toppunkt og herfra oppdager du nye tinder og spektakulære scenarier for hver høydemeter du tar. Jakten på eventyrlandets perler tar form, vi har nådd et av sentrumene for vakker norsk natur! Turen over Romsdalegga fører deg langs luftige stup og godt vandreterreng, toppunktet er nådd på 1300moh. På topp kan du nyte synet av natur på sitt mest romantiske, i alle himmelretninger finner du en ny vakker formasjon, fra Romsdalshornet, de spisse og nesten uoppnåelige Venjetindane, Trollveggen med Trolltindan, Kongen, Dronninga og Bispen ved Isterdalen, til den vakre Isfjorden og Norskehavet i det fjerne. Estimat på tid er vanskelig å gi for denne turen da tid og sted forsvinner og tilstedeværelsene flyr gjennom kroppen, ta den tid du trenger, det er verdt det. Dagen ble avluttet med fiske i Isfjorden hvor vestfoldingen sto igjen med null napp og totningen dro en stygg bånnulk som helst skulle blitt middag i hans øyne før internett meldte at fisken var giftig.

Dag 6. Hjemreise og Mardalsfossen.

Med engasjement langt ned i leggene og et iver etter nye opplevelser gikk hjemturen med en ekstra omvei. Nord forbi isfjorden, øst i enden Snapchat--8206888787963982714~2av Langfjorden, sør gjennom Arvesen sitt Eresfjord og helt i enden Eikesdalsvatnet finner du verdens fjerde høyeste frie fossefall, Mardalsfossen. Med et todelt fall er siste fall ned i Eikesdalen på hele 297høydemeter, hele fossefallet er 655høydemeter. Enkel matematikk gir i denne DSC_0148~2~2sammenheng et fantastisk syn og naturkrefter utenfor menneskets hverdag. Turen til fossen er lett og cirka 2 kilometer lang. Vel fremme står du innefor et valg, nyte på avstand eller ta turen inn til rota av fossen og kjenne på kreftene. I god eventyrånd gikk turen helt inn og med største sikkerhet ble vi for første gang helt gjennombløte, vil du kjenne på naturen er dette en omvei som er verdt å ta.

Fulle av minner, opplevelser og gnist ble nesen satt tilbake mot hovedstaden for å lade opp til nye eventyr. Håper mange våger å snuse på landets goder, de ligger på de minst forventede stedene, spør de løkalkjente og få opplevelser som sitter godt i brystet. Søken etter perler i eventyrlandet fortsetter, følg med.