Ferden over eventyrlandet. Del 1.

I et land langt mot nord bor rasen Nordmannen, den småbleke rasen er naturglad og sunn til roten at de blir født med ski på beina. Under oppveksten blir de servert eventyr til morgen om kvelds om glade vandrere, tusser og troll som lever i den norske urskogen, hvor er så dette eventyrlandet? Nordmannen har i de senere årene fått ypperlig tilgang på internett og herfra er veien kort til strender og coctails i landet Syden. Her steker nordmannen seg brun og god og lader opp til en mørk vinter. Senere år har likevel flere og flere søkt inn i den norske naturen på jakt etter eventyrlandet, Besseggen, Prekestolen og Trolltunga er klassikere, her må du nærmest gå i kø blant nordmenn som søker opplevelser og bevegelse. Nordmannen er i gang, eventyrlandet søkes, finnes det flere perler hvor du kan vandre og nyte naturen? Hvilke steder vandret våre helter fra eventyrene på jakt etter prinsessen og halve kongeriket?

Utrustet med en bil og et par skrantne pengepunger har to idrettsgledespredere søkt grunnen hvor eventyrheltene har vandret. På en ukes ferd hvor værgudene herjet med hverandre har de besøkt steder som er lette eller krevende å nå, øde eller folksomme, kjente eller ukjente, noe for enhver naturglad Nordmann. Det skal være notert at de to idrettsgledesprederne ikke planla turen på forhånd så her er mye tatt på måfå og rutene og tipsene er nødvendigvis ikke de mest fornuftige;)

Dag1. Sølentoppen

Søln_Rendalen wikipedia

Kilde: Wikipedia

 

1436800756354

Tre topper reiser seg majestetisk opp fra slettelandskapet rundt Femunden, den mektigste av Sølentoppene rager 1756moh. Turen starter i terreng som er preget av våt myr og lett løvskog, mygg og knott er her nede et ganske sikkert kort, likevel er dette terreng som også reinsdyrene nyter og kan gi deg hyggelig selskap. Etter litt vandring vil du passere tregrensen og kan nyte kremtoppene i utsikten. Gange i landskapet inn mot Sølentoppene er meget enkelt, utfordringen kan her være tid da det er snakk om litt distanse som skal tilbakelegges (avhengig av hvor man starter). Når en treffer roten av Sølentoppen gjenstår det ca 400høydemeter opp, ruten her er snill med småstein og små snøpartier.

Den største overraskDSC_0004~2elsen treffer du likevel på toppen når stien fører deg nærmere baksiden, her stiger det mektige sølenjuvet til værs og kan gi en liten støkk i selv den vandte fjellvandrer, det er selvfølgelig mulig å vandre lenger fra kanten men for den høydeglade er dette en liten bonusperle på en flott tur. Dette er en lett tur hvor utfordringen kan oppstå i forhold til tidsbruk. Til tross for sin nydelige utsikt og lette tilgjengelighet hadde likevel idrettsgledesprederne hele området for seg selv og turen ble gjennomført uten å møte et eneste menneske. Ønsker du vakker, øde og mektig natur kan dette være turen for deg!

Verdt å ta med seg er kunnskapen om at Femundsområdet har et stort innbyggertall av mygg, i myrlandskapene, overnatningsforsøket ble derfor aldri gjennomført og vi satt kursen vestover mot Otta. Verdt å ta med seg på turen vestover er Jutulhogget langs riksvei3 opp Østerdalen, for snaue 30kr i bompenger kan du nyte Norges svar på grand Canyon.

Dag 2 – Rondeslottet

Rondane-Rondeslottet-og-Storronden www.roraas.noDSC_0010

Øst for Gudbrandsdalen stiger norges eldste nasjonalpark opp mot skyene og i sentrum finner vi perlen Rondeslottet. Fra parkeringa på Spranghaugen står du foran to alternativer for strekket på ca. 6 kilometer inn til Rondvassbu, sykkel eller gange, utleiesykler står hendig til på parkeringen. Vandringen fra Rondvassbu mot Slottet starter rimelig snilt med stigning opp og vandring inn dalen Rondholet. Innerst i dalen møter du en vegg med løsstein og herfra går det bare oppover. Gode 500 høydemeter venter deg hvor første del er preget av småstein og andre del går over i store kampesteiner som er typisk for toppene i omegn. Vinjeronden med sine 2044 moh er første stopp på vandringen før du sklir ned på eggen som fører til Storronden. På 2178moh er du Hedmarks høyeste menneske. Ryktene sier at utsikten skal være spektakulær, men i denne værherjede uken blir lyspunktet en himmel som åpner seg i noen små minutter og gir utsikt over skyene. Turen kan regnes som noe mer krevende enn Sølentoppen, i tradisjon tro var vi tilnærmet alene i fjellet, kun delt med en barnefamilie på langtur. Toppen frister til gjentakelse.

Dag.3 Storsæterfossen

DSC_0026Lomseggen stiller deg foran et valg, sør mot Sognefjellet med Jotunheimens høye tinder, eller nord over Strynefjellet hvor fjell møter fjord. Valget ble tatt av værmeldingen og kursen gikk i retning Møre og Romsdal. Rett over Strynefjellet finner du hovedstaden for norsk turisme, Geiranger. Flydalsjuvet byr på et av norges mest kjente utsikter, med cruiseskip i bakgrunnen og flere hundre meter rett ned i fjorden kan du skaffe et foto for instagram og facebook. Bismak sitter kanskje på at en må vandre mellom røyklukt, selfies og tett tett med turister, den gode naturfølelsen lar seg vente. Har du likevel gjort dine hjemmelekser vet du at råDSC_0047~2 natur er å finne i bokstavelig talt rundt neste sving. Kjør en sving og ta av veien. 200høydemeter står mellom deg og spektakulær og fuktig opplevelse. Inn mot Vesteråsdalen finner du nemlig Storsæterfossen. Nok en gang var vi helt alene på stedet, til tross for at de mangfoldige turistbussene parkerte kun 1km unna. Vel fremme møter du et brak av en foss og for å toppe opplevelsen kan du fritt vandre bak fossen og få deg en flott dusj. Trykket i brystet er herlig, du er igjen tett på moder natur. På veien videre mot Møre og Romsdal finner du klassikere som Trollstigen og Trollveggen, du er offisielt nådd trollenes rike.DSC_0048~2

Snapchat--8599804243626392046~2Del en av turen er ved sin ende. Følg med for flere perler i norsk fjordlandskap.