Klatremus

.

Foreldre omtaler godmodig barna sine som små klatremus. Motsigende er det riktignok, for ifølge historien blir klatremus jaget opp i treet av Reven mens de fleste barn, såvidt meg bekjent, klatrer i vei for egen maskin og fri vilje.

.

skikurs 918

Foto: Nina Bull-Engelstad

 

Husker du følelsen av å klatre barbent opp i et epletre? Duften av blomstrende epleblomster og tidlig sommer, den skarpe vårluften mot nakne tær, det ru underlaget av bark på trestammen under fotsålen og varmen som bredte seg sakte i arbeidende armer og ben.

Utfordringen med å sette et ben foran det andre, kombinere armer og ben. Pønske ut den rette veien i labyrinten av ettergivende grener. Kjenne hjerteslagene pulsere litt raskere i halsgropen, adrenalinet gjøre hodet lett og og prikke i numne fingertupper. Ville den neste lille kviststumpen støtte vekten din eller ville du bli hengende etter én hånd i den store grenen du trodde du hadde godt grep om? Var fallhøyden overkommelig og den potensielle landingen myk?

Tilstedeværelsen som var altoppslukende, mestringsopplevelsen et faktum og premien; beskue grønskende plener fra trekronen og føle seg som en helt.

.

skikurs 915

Foto: Karine Noël Moland Wahl

 

Tiden stod stille – frem til mamma eller pappa ville lokke deg ned fra toppen av festningen din igjen.

«Her kommer Julius som alle vil se, han svinger seg fra toppen av et tre.
Vi hører han og vet han er på vei, å Julius vi venter på deg.»

 

 

skikurs 908

Foto: Karine Noël Moland Wahl

 

Dagens yngste beskyldes for å være “generasjon skjermtroll”, mens foreldregenerasjonen omtales som curlingforeldre. Hva med å ta skjermtrollene ut av komfortsonen og gi de barndommens mestringsfølelse mellom epleblomster og barkbiller? La vær å gjøre skjermtrollene bjørnetjenesten å polere landingen i sterke foreldrearmer.

.

DSC00324

Foto: Idrettsgleden

.

Ta av deg voksenhatten en liten stund og ta heller på capsen bak fram! Utforsk bevegelsesmulighetene sammen. La nedstigningen være en samarbeidsoppgave og opplev en form for mestring du ikke har kjent på siden tidlige barneår – garantert verdt det!

.

“Finn den, nyt den, spre den – idrettsgleden!”

.
Skrevet av Karine Noël Moland Wahl