Nærområdet “bjudar på”

Kjøsterudjuvet-2

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Hvilken by bor du i? Hva har du gjort for å gjøre deg kjent med hva nærområdet har å by på? Hvilke gratis alternativer ligger og venter på å bli tatt i bruk i ditt nærområde? Kanskje det er på tide å utforske litt? Et innlegg dedikert til likesinnede bygeiter som trives i storbyjungelen og som finner idrettsgleden like fullt i bysentrum som på det forblåste snaufjellet. En liten smakebit av alle de bortgjemte skattene som finnes i nærområdet og litt inspirasjon til fjellfreste som trenger motivasjon til å komme seg ut av sin komfortsone en sone som er å finne nærmere stuedøra enn hva mange kanskje tror!

 

DRAMMENSELVA RUNDT

Åssiden elvepark:

Byr på sykkelstier for ivrige mosjonister og turgåere, gressmatte og fotballmål for spirende fotballtalenter, sandvolleyballbane for morgendagenshelter og lekeapparater for den yngre garde. Stranden egner seg godt til piknik med vennegjengen og vannkanten er innbydende for småtrollene. En nydelig plass å dele lunsjen sin eller se solen forsvinne ned i elvas strie strømmer.

Vi fulgte sykkelstien forbi Muusøya og den bevarte utstikkeren av gamle Landfalløybrun. Men satset på ferden over Drammenselva på den fungerende ferdselsåren – den nybygde Landfalløybrua.

 

11991158_10155974341915117_2050539002_o

Foto: Carina Kristiansen

 

Drammenselva:

Elva renner i strie strømmer og gjør stående roing på SUP brett og kajakkturer til en utfordrende og morsom aktivitet.

 

Kjøsterudjuvet-3

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Gulskogen gård:

Ligger majestetisk, i all sin nyrestaurerte prakt, blant rosebusker og krydderurter. Omkranset av spradende  påfugler med vakker fjærdrakt i alle regnbuens farger, hoppende kaniner og lyserosa, gryntende grisunger.

Kjøsterudjuvet-5

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Den bortgjemte hagen til Gulskogen gård egner seg til sene spaserturer i nydelig høstvær. En kan spasere langs de små elvene og forsere de gamle trebroene. Eller sitte tett omslynget med sin kjære på en av de mange trebenkene i grønne omgivelsene komplementert med fugletitting.

Kjøsterudjuvet-4

Foto: Karine Noël Moland Wahl

For den eventyrlystne finnes det fremdeles en gammel labyrint i tilknytning til gården. Smale, jordbelagte stier fører inn mellom de høytvokste hekkene. Om du tar turen i nærmeste fremtid rekker du kanskje en oppdagelsesferd før bladene skifter farge og begynner å falle av.

Kjøsterudjuvet-2Foto: Karine Noël Moland Wahl

Pir 7:

Ut fra bryggen til Pir 7 stikker et fristende stupebrett ut over vannflaten for de dristigste. Vær riktignok oppmerksom på at strømmene her er strie. Bryggen er også et godt sted å borde kajakken eller gummibåten. Flott landgang i fusjonspregede omgivelser mellom nybygde glasshus og gamle mursteinsbygninger med originale bærebjelker.

Kjøsterudjuvet-5

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Drammenselva rundt:

Med løpesko på bena er elvepromonaden et mekka for hobbymosjonister. Underlaget er først og fremst grus- og asfaltbelagte veier. Løypen er forholdsvis plan og den kan tilpasses etter form og føreforhold. De fem broene Holmenbrua, Bybroa, Ypsilon, Øvre Sund og Landfalløybrua  gjør det mulig å tilpasse distansen. (Den opprinnelige sykkelruten “Drammenselva rundt” inkluderer også broen i Mjøndalen, men i denne omgang tenkte jeg å holde meg innenfor kommunegrensen).

Kjøsterudjuvet-4

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Ypsilon og elveharpene:

Om du har tid til en liten pustepause kan det være verdt å ta deg til til å høre elveharpene spille. Det lyder som et undervannskor med nøkken som tenor. Men er i virkeligheten er de himmelske tonene et produkt av vibrasjon og bevegelse i Ypsilonbrua som skapes av passerende forgjengere overført til hørbare lydbølger.

Kjøsterudjuvet-6

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Papirbredden og Union Brygge:

På denne siden av elva finnes det flere sett med trapper hvor trappelek er en selvfølge. Spenst hopp med samlede ben, hinke på ett ben, bulgarske utfall.. Her er det rom for lek hvor kun fantasien setter grensene.

Kjøsterudjuvet-7

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Fontener og skulpturer:

Monumentene som opprinnelig er reist for å forskjønne bybildet kan også være med på å øke idrettsgleden. Et vindkast farer forbi med en forfriskende dusj av vanndråper fra fontenen og kjøler ned styrketreningsentusiastene. Hva med pushups på fontenekanten før ferden går videre?

Kjøsterudjuvet-8

Treningsapparater:

Kommunen har også investert i treningsapparater med utsikt. Dersom du er glad i apparattrening, men foretrekker å trene ute i frisk luft kan dette bli en lystbetont oppdagelsesferd. Disse apparatene er nemlig ikke sentrert i en klynge, men derimot spredd langs hele elvepromonaden, med flott gangavstand mellom hvert apparat.

Kjøsterudjuvet-10

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Holmenokken:

Hva med dips ved hjelp av de store blå ringene på tuppen av Holmenokken med utsikt utover hele Drammen?

Kjøsterudjuvet-9

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Eller hvile bena og nyte synet av solen som glitrer og kaster sitt skinn over bykjernen. Slå av en god prat og kjenne den deilige turfølelsen krype inn over deg. Sosialisering og fysisk aktivitet går overens som hånd i hanske og er som balsam for sjelen. Anbefales på det sterkeste!

Kjøsterudjuvet-12

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Fjordparken:

Om du er en calisthenicsekspert eller bare er understimulert på lek og moro er Fjordparken en lekeplass for voksne. Her kan du boltre deg på mange ulike apparater som vekker både glede og mestringsfølelse.

Kjøsterudjuvet-14

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Hodestående på det tilrettelagte underlaget?

Kjøsterudjuvet-18

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Børste støv av gamle kunster…

Kjøsterudjuvet-19

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Og flagge i idrettsgledens ånd som “human flag”?!?

Kjøsterudjuvet-21

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Eller henge til tørk etter en allsidig og leken treningsøkt;)

Kjøsterudjuvet-15

Foto: Silje Maurtveten

Kjøsterudjuvet-16

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Bystranda:

Er rikelig utstyr med både bordtennis og sandvolleyballbane for ungdommene og lekeplass for kidsa. Her finnes noe for en hver smak.

 

Kjøsterudjuvet-17

Foto: Karine Noël Moland Wahl

Det finnes ytterligere aktiviteter og flotte perler langs elvepromenaden. Et eksempel er Gropa. Navnet i seg selv er kanskje ikke overbevisende innbydende. Men det ligger rett ved Hotvedt strand og huser både klatrevegg, stor grøntarealet, volleyballbane og en liten strand. En liten grøntlomme som kan gi frisk pust en hel dag og man tar med seg engangsgrillen på tur.

Og i tiden siden den deilige førsommerdagen hvor disse ble tatt har det poppet opp flere nye attraksjoner. En slags sykkelbane i tre ligger nå på baksiden av det gamle innebadet og er verdt å nevne.

Langs en liten avsporing fra elvepromenaden på vei ut mot Tangen finner du også Drammens egen asfaltpark – en skatepark som ligger under motorveibrua, på Strømsøsiden av byen.

Dette var bare en liten oppsummering av hva nærområdet til Drammenselven har å by på, bare forestill deg alt du kan oppdage på utsiden av bykjernen!

Hvilken by bor du i? Har du gjort deg kjent med hva nærområdet ditt har å by på? Hvilke gratis alternativer som bare ligger og venter på å bli tatt i bruk? Kanskje er det på tide å utforske litt?

“Finn den, nyt den, spre den – idrettsgleden!”

Skrevet av Karine Noël Moland Wahl